“8 ASIRLIK GELENEK ENGELLENEMEZ”

“8 ASIRLIK GELENEK ENGELLENEMEZ”

Büyük Menderes Nehri kurudu, bu duruma isyan eden Belediye Başkanı Akcan böyle seslendi;

Aşağıseyit Mahallemizde 8 asırı aşkın zamandır sürdürülen ve Anadolu yörüklerinin en önemli geleneklerinden biri olan Sudan Koyun Geçirme ve Çoban Bayramı, gündemde olan ve büyük tepkilere neden olan kuru haldeki Büyük Menderes yatağında 28 Ağustos tarihinde yapılacak.

Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, yardımcısı Adnan Tatar ile birlikte çobanlarla Belediye Nikah Sarayı’nda toplantı yaptı. Çobanların taleplerini alan Başkan Akcan, “Çobanlarımız tarihi bir misyon üstlendi. Ne kadar olumsuzluk olursa olsun yarışların düzenlenmesini istiyor. Bizler, Veli Efendi Hipodromu’nda milyonluk tayları koşturmuyoruz. Kendi emeğimiz ve kendi gücümüzle geçmişe sahip çıkıp, geleceğimizi yaşatmak istiyoruz” dedi.

“SUSUZLUĞUN NEDENİ BELEDİYE YA DA ÇOBANLAR DEĞİL”

Işıklı Barajı’nın yeteri kadar beslenememesi ve vahşi sulama nedeniyle Büyük Menderes Nehri yatağının tamamen kuruduğunu ve bu durumun oldukça üzüntü verici olduğunu dile getiren Başkan Fethi Akcan, “Susuzluğun nedeni belediye ya da çobanlar değil. Biz, bu toprakları vatan, Anadolu’yu Türk yurdu yapan en önemli değerlerden birini yaşatmaya çalışıyoruz. Bir damla su olmasa bile, o dereden o koyunlar geçecek. Ancak, önlem almak için de elimizden geleni yapıyoruz. Kaymakamlık devrede. DSİ ve Sulama Birliği’ne gerekli uyarılar yapıldı. Büyük Menderes yatağına su verilmeye bugün itibariyle başladı. Bir süreliğine sulama yasağı getirildi” diye konuştu.

“SUSUZLUĞUN SORUMLUSU ELBETTE BİZ DEĞİL, DUYARSIZ HİÇ DEĞİLİZ..”

Bazı çevrelerin, Koyun Sudan Geçirme Yarışması’nın susuzluk nedeniyle düzenlenmemesi gerektiğini savunduğunu sözlerine ekleyen Akcan, açıklamasını şöyle sürdürdü;
“Biz Tarım Bakanlığı ya da DSİ’ye bağlı bir kuruluş değiliz. Ancak, bazı çevreler ucuz siyaset adına susuzluğun sebebi olarak bizleri göstermek istiyor. Bir avuç çobanımız ile birlikte 8 asırlık geleneği yaşatmanın derdindeyiz. Susuzluğun sebebi biz değiliz ama duyarsız hiç değiliz. DSİ Bölge Müdürlüğü, Sulama Birliği ile sürekli temas halindeyiz. Oralarda bir sorun varsa, yetkililer mutlaka araştıracaktır. Biz de bunun takipçisiyiz. Büyük fedakarlık gösterecek olan çobanlarımızı bir kez daha kutluyorum. Onlar tarihi bir sorumluluk üstlendiler.”

KINALI KOÇLAR, 19 AĞUSTOS’TA YÜRÜYECEK

27-28 Ağustos Cumartesi-Pazar günlerinde kutlanacak olan Sudan Koyun Geçirme ve Çoban Bayramı etkinliğinin duyurusu için 19 Ağustos Cuma akşamı saat 19.30’da Valilik önünden Delikliçınar Meydanı’na kadar kortej yürüyüşü düzenlenecek. Burada Denizli halkı etkinliğe davet edilecek. Bu yıl ki yarışlar yakın dönemde vefat eden çobanlar Zekeriya Karakoç, Hüseyin Durmuş ve Necdet Aydoğdu anısına atfedilecek.