BANKALAR MAĞDUR EDİYOR, MERALAR ELDEN ÇIKIYOR, HER YERE ORMAN DİKİLİYOR

BANKALAR MAĞDUR EDİYOR, MERALAR ELDEN ÇIKIYOR, HER YERE ORMAN DİKİLİYOR

ÇAL Belediyesi’nin ev sahipliğinde Denizli Yörükleri Derneği tarafından Çal ilçesinde düzenlenen “Çoban Ateşi” etkinliğinde çobanların sorunları ve çözüm önerileri tartışıldı.

Çal Belediyesi’nin çoban evleri yapımına sağladığı destekler, üreticiler için Toprak Mahsülleri Ofisi’nden bedelsiz arpa nakliyatı yapması, düşük ücretle meyve atığı sağlaması olumlu gelişmeler olarak değerlendirildi. Ancak, çobanlar kamu bankalarının kredi verme konusunda büyük zorluklar çıkardığını, orman teşkilatının otlat alanlara orman diktiğini, meraların da talan edildiğini söyledi.
Çal Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya Belediye Başkanı Fethi Akcan, Kaymakam Ertuğrul Aslan, Denizli Yörükleri Derneği Başkanı Yaşar Celal Ceylan, Denizli Koyun Keçi Damızlık Birliği Başkanı Kadir Özdemir, kamu dairelerinin temsilcileri ile çok sayıda çoban katıldı. Yaşan Celal Ceylan, konuyla ilgili çalıştay yapacaklarını ve oluşturulacak dosyası Tarım ve Orman Bakanlığı’na vereceklerini söyledi.

“ÇAL BELEDİYESİ ÜRETENLERİN VE ÇOBANLARIN YANINDA”
Toplantıda söz alan Belediye Başkanı Fethi Akcan, 2014’ten bu yana çobanlara ciddi destekler verdiklerini söyledi. Ülkenin üretmek zorunda olduğunu ve üretenlerin de desteklenmesi gerektiğini belirten Akcan, “Akkent’teki meyve suyu fabrikasının meyve posasını (Atık) kendi üreticilerimize, çobanlarımıza piyasa değerinin çok altında veriyoruz. Toprak Mahsülleri Ofisi’nden arpa almak isteyenlerin kayıtlarını yapıp, nakliyesini yapıyor dolayısıyla her üreticimizi Denizli’den Çal’a nakliye ücretinden kurtarıyoruz. Otlak alanlara koyun sürülerinin su içmesi için göletler yapmaya başladık. Çoban evleri ya da koyun ağılları yapan ve olanakları kısıtlı olan çobanlara ayni ve maddi destekte bulunuyoruz. Çal Belediyesi, üretenlerin ve çobanların yanında. Devletimizde çobanlarımıza her türlü desteği vermelidir” diye konuştu.
Akcan, 27-28 Ağustos tarihlerinde Aşağıseyit Mahallesi’nde düzenlenecek Koyun Sudan Atlatma Şenliği’ne de tüm çobanları davet etti.

“KAMU BANKALARI CANIMIZI YAKIYOR”
Toplantıda söz alan çobanlar, sorunlarını dile getirdi. Çobanlar, kamu bankalarının kredi çekerken büyük zorluklar çıkardığını belirtirken, çobanlar başlıca sorunlarını şöyle sıraladı;
“Bizler üreten insanlarız. Üreten insanlar teşvik edileceğine kamu bankaları kredi konusunda büyük zorluk çıkarıyor. Orman teşkilatı otlak alanlara orman dikiyor. Tarlası mera ve hazine arazisi yakının da olanlar buraları arazilerinin içine dahil ediyor. Dolayısıyla mera talanı yüzünden otlaklarımız azalıyor. Küçükbaş hayvancılığın daha da gelişmesi için otlak alanlar arttırılmalıdır.”

DOĞAYA KURT BIRAKILMA İDDİASI ŞEHİR EFSANESİ
Çobanlar, son yıllarda kurt sayısında artış olduğunu, koyun ve kuzu sürülerinin sürekli kurt saldırılarına uğradığını söyledi. Çobanlar, doğaya devlet eliyle kurt bırakıldığını iddia etti. Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü yetkilileri ise, bu iddiaların şehir efsanesi olduğunu, doğaya keklik ve sülün kuşu dışında devletin hiçbir canlı bırakmadığını söyledi. Çobanların kurt saldırılarından şikayet etmesi üzerine Kaymakam Ertuğrul Aslan, “Kurtları öldürme gibi bir düşünce olamaz. Onların da yaşam hakkı var. Çobanlar iyi çoban köpekleri beslesin ve sürülerini korusun” değerlendirmesinde bulundu.