ÇEKÜL Akademi, Buldan’da 

ÇEKÜL Akademi, Buldan’da 

Buldan Belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Tarihi Kentler Birliği (TKB) bünyesinde ÇEKÜL Akademi tarafından düzenlenen eğitim programları başladı.

TKB üyesi belediyelerin uzman ve teknik personeli ile KUDEB üyelerini Buldan’da ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirten Başkan Şevik, “Toplantının tarih ve kültür kenti olan Buldan’da yapılıyor olması hem katılımcılar, hem de belediyemiz tarafından yürütülen restorasyon çalışmaları için verimli olacaktır” dedi.  

TKB üye belediyelerin koruma alanında çalışan ekiplerine yönelik ÇEKÜL Vakfı işbirliğinde düzenlenen eğitim programlarının ikisi Buldan Belediyesinin ev sahipliğinde başladı.  

Buldan Belediyesi El Sanatları Merkezi’nde düzenlenen eğitim programının açılışına Belediye Başkan Vekili Musa Çetinel, ÇEKÜL Akademi koordinatörü Kibele Eren, TKB üyesi belediyelerde eski eser koruma yenileme proje ve uygulama alanlarında çalışan uzmanların yanı sıra KUDEB ekip üyeleri, kentsel tasarım, planlama, koruma ve strateji oluşturma üzerine çalışan uzmanları ile özellikle belediyelerin birim yöneticileriyle teknik uzmanları katıldı. 

Eğitim Programlarının ilki, “Restorasyon İşlerinde İhale Süreci ve Hakediş Uygulamaları” konusuyla başladı.  Eğitmen –Restorasyon Uzmanı İsmail Önel’in, Restorasyon işlerinin vazgeçilmez öğelerinden olan hakediş uygulamalarında hazırlanma süreci ve karşılaşılan zorluklar ile iyi bir hakedişte olması gereken özellikleriyle ilgili bilgi verdiği program 2 gün devam edecek. 

EĞİTİM PROGRAMLARININ 2.Sİ İSE 27-28 NİSAN’DA 

27-28 Nisan 2023 tarihlerinde ise Tarihi yapıyı kavrama ve durumunu tespit etme esaslarının yanı sıra restorasyon süreçlerinde izlenecek koruma ilke ve yöntemleri ile malzeme bilgilerini pekiştirmek, restorasyon çalışmalarının niteliğini artırmak amacıyla “Yapı Özelliklerine Göre Müdahale Teknikleri” konulu eğitim programına, Yüksek Mimar ve Restorasyon Uzmanı A.Nüvit Bayar eğitmen olarak katılacak.

BAŞKAN ŞEVİK:  GURUR DUYDUK

TKB üyesi belediyeler ile KUDEB ekiplerini Buldan’da ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını belirten Belediye Başkanı Mustafa Şevik, “İlçemiz sahip olduğu tarihi değerleri ve yaşayan kültürü ile bir açık hava müzesi ve okuldur. Belediye olarak bugüne kadar yürüttüğümüz sokak sağlıklaştırması ve restorasyon uygulamalarıyla dikkat çeken Buldan, konunun uzmanlarını ağırlıyor. Böyle bir eğitim programının Buldan’da yapılıyor olması bizleri mutlu etti” dedi. 

Ayrıca toplantının tarihi ve yaşayan kültürü ile önemli turizm kentlerinden olan Buldan’da yapılıyor olması, hem katılımcılara,  hem de belediye tarafından yürütülen restorasyon uygulamalarına önemli katkı sağlayacağının altını çizen Başkan Şevik, “Belediyemizin imkanlarının yanı sıra, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Denizli Valiliği. Buldan Kaymakamlığı ve Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle, ilçemizin tarihi ve kültürüne sahip çıkmaya çalışıyoruz. Bugüne kadar bir çok sokağımızda sağlıklaştırma ve restorasyon uygulaması gerçekleştirdik. Restorasyon projelerimizle çok sayıda tarihi konağımızı turizme kazandık, kazandırmaya da devam ediyoruz. Açık hava müzesi ve yaşayan bir kent olan Buldan,  TKB üyesi belediyelere de önemli katkı sağlayacağına inanıyorum” diye konuştu. 

2 BAŞARI, 1 UYGULAMA ÖDÜLÜ, PROJE HİBE DESTEĞİ ALMIŞTI
Tarihi, kültürel değerlerini koruma, yaşatma ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla başlattığı restorasyon uygulamalarıyla Tarihi Kentler Birliği tarafından,  yaptığı sokak sağlıklaştırması ve tek yapı restorasyon çalışmasıyla 2 başarı 1 de uygulama ödülüne layık görülen Buldan Belediyesi, Ballar ve İşçioğlu konaklarının rölöve-restitüsyon ve restorasyon projeleri için de hibe desteği almaya hak kazanmıştı.