MİLLİ MÜCADELE KAHRAMANLARI PANELİNDE UZMAN TARİHÇİLER KONUŞTU:

MİLLİ MÜCADELE KAHRAMANLARI PANELİNDE UZMAN TARİHÇİLER KONUŞTU:

“ALPARSLAN ‘GELDİK’, ATATÜRK ‘GİTMİYORUZ’ DEDİ”

Çal Kaymakamlığı, Çal Belediyesi ve Denizli Türk Ocakları’nın işbirliğiyle düzenlenen, “Milli Mücadeleye Çal yöresinin katkıları ve Müftü Ahmet İzzet Efendi” konulu panel, Çal Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlendi. Panelde Prof.Dr.Yusuf Kılıç moderatörlük yaparken, Prof.Dr.Mithat Aydın, Prof.Dr.Turgut Tok, Prof.Dr.Dr.Ercan Haytoğlu sunum yaptı. Panelde milli mücadelenin önemi anlatıldı, Büyük Selçuklu komutanı Alparslan’ın 1071’de Anadolu’ya “Geldik”, Atatürk’ün ise, 1919’da “Gitmiyoruz” mesajı verdiği vurgulandı.
Panele Kaymakam Ertuğrul Arslan, Belediye Başkanı Fethi Akcan, çok sayıda davetli ve öğrenciler katıldı. Açılış konuşması yapan Başkan Akcan, “103 yıl önce Çal’da milli mücadele ateşi Müftü Ahmet İzzet Çalgüneri tarafından yakıldı. Bugün bizim şeref ve haysiyet günümüz. Milli mücadelenin lideri Mustafa Kemal Atatürk, Müftü Ahmet İzzet Efendi gibi toplum önderlerini, isimsiz binlerce kahramanımızı bir kez daha rahmet ve minnetle anıyoruz” derken, Kaymakam Ertuğrul Arslan ise, “Türk topraklarında milli mücadele ateşi Ege Bölgesi’nde yakıldı. Gençlerimize milli mücadele kültürünü devamlı olarak vermeliyiz. O kahramanların sayesinde rahat yaşıyoruz. Bu durum bizleri daha fazla rahatlığa sevk etmesin, geçmişimizden her zaman ders çıkaralım” diye konuştu.

“ ATATÜRK VE KAHRAMANLARI HER ZAMAN SAYGIYLA YAD ETMELİYİZ”
Panelde moderatörlük yapan Prof.Dr.Yusuf Kılıç, Türkler’in 5 bin yıldır Anadolu coğrafyasında var olduğunu, 1071’de Müslüman Türkler’in Anadolu’ya geldiğini, Atatürk’ün, “Geldikleri gibi giderler” sözünün Anadolu tapusunun Türkler’e tamamen tescillendiğini vurguladı. Prof.Dr.Mithat Aydın ise, Türkiye coğrafyasında nefes alan herkesin Atatürk ve milli mücadele kahramanlarını her daim saygı ve sevgi ile anması gerektiğini söyledi. Aydın, “Dünya’da büyük emperyal güçlere meydan okuyan sadece Türkler’dir. Milli mücadele, vatan sevgisi hissiyatı ile başarılı olmuştur. Bağımsızlık, hürriyet ve adalet hissiyatı Türkler’in geninde var. Son Türk nefesini verinceye kadar Türk ulusunu yok etmeden Anadolu’yu kimsenin alacağını sanmıyorum. Ben böyle düşünüyorum. Müftü Ahmet İzzet Efendi gibi kahramanlarımızı da hiçbir zaman unutmayacağız. Bu toplum, bu coğrafyada nefes alan herkes Atatürk ve milli mücadele kahramanlarını her zaman saygı ve sevgi ile anmalıdır” dedi.

103 YIL ÖNCE ÇAL’DA BÜYÜK MİTİNG YAPILDI
Tarihçe Turgut Tok ise, 103 yıl önce 17 Mayıs günü Çal’da büyük bir milli mücadele mitinginin Müftü Ahmet İzzet Efendi önderliğinde düzenlendiğini; Vatan, millet, bağımsızlık ve hürriyet için mücadele eden Mustafa Kemal Atatürk’ün kervanına Çallılar’ın 0 gün katıldığını söyledi. Tok, “Yunan İzmir’e girdikten sonra Çal’da bağımsızlık ateşi yakıldı. Milli mücadelede Çal’ın rolü büyüktür. Padişah’ın silahları teslim edin çağrılarına rağmen, vatan için mücadele eden milli mücadele kahramanlarımız, 103 yıl önce nasıl bu vatana sahip çıktı ise, bizler de torunları olarak aynı duyarlılıkta olmalıyız. Alparslan, 1071’de Anadolu’ya ‘Geldik’, Mustafa Kemal Atatürk ise, 1919’da ‘Gitmiyoruz’ dedi. Milli mücadele kahramanlarını bir kez daha rahmetle anıyoruz” diye konuştu.

ÇAL, MİLLİ MÜCADELEYE 100 BİN TL BAĞIŞ YAPTI
Tarihçi Prof.Dr.Ercan Haytoğlu ise, Çal’ın milli mücadelede çok aktif rol aldığını söyledi. Haytoğlu, halkın örgütlenmesi için çabalayan Müftü Ahmet İzzet Çalgüneri ve beraberindekilerin bölgeden milli mücadele için 100 bin TL para topladığını da söyleyerek, “Çal hem savaştı hem örgütlendi hem örgütledi. Üstelik bir de milli mücadele için o dönem de 100 bin TL para bağışında bulundu. Padişahın direniş istemediği bir dönemdi halkı aydınlatan, bilgilendiren, hürriyet ve vatan kavramlarının önemini iyi anlatan başta Atatürk ve tüm milli mücadele kahramanlarını bir kez daha sevgi ve saygıyla anıyoruz” dedi.