TARİHİ CAMİ’DE YIKIM ÇALIŞMASI BAŞLADI

TARİHİ CAMİ’DE YIKIM ÇALIŞMASI BAŞLADI

Buldan Belediye Başkan Mustafa Şevik’in ilçenin geleceğine damga vuracak Kültür Ringi Projesi kapsamında Çarşı Sokak’ta yürütülen sağlıklaştırma ve restorasyon uygulamaları kapsamında,

Tarihi Çarşı Camisi’nin etrafındaki dükkanların yıkımına başlandı.  Çevre kirliliği oluşturan dükkanların yıkım işlemi tamamlandığında 17.yüzyıla ait caminin görünürlüğü artacak.

Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik’in, ilçe turizminin gelişmesine önemli katkı sağlayacak “Kültür Ringi” projesi kapsamında yürüttüğü sokak sağlıklaştırması ve restorasyon uygulamaları hızla devam ediyor. Bu kapsamda, Çarşı Sokakta yer alan ve Osmanlı dönemine ait Çarşı Camisi’nin etrafını çevreleyen dükkanların yıkım çalışmasına başlandı.  

Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün onayı doğrultusunda Buldan Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirilen yıkım çalışmasını, Belediye Başkanı Mustafa Şevik, AK Parti İlçe Başkanı Naci Çomuk, MHP İlçe Başkanı İbrahim Aksüt ile BBP İlçe Başkanı Fevzi Mercan ve Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri ziyaret ederek incelemelerde bulundu.  Yıkım çalışmalarıyla ilgili bilgi alan Başkan Şevik, yıkım işlemi tamamlandığında hem tarihi Çarşı Camisi’nin görünürlüğünün artacağını hem de Çarşı Sokakta tamamlanan sokak sağlıklaştırması ve restorasyon uygulamalarıyla bütünlük sağlanacağını belirtti.

Başkan Şevik, “Bir dönem bölgenin ticaret merkezi olan tarihi Çarşı Meydanı yeniden eski hareketliliğini kazandırmak için başlattığımız çalışmalar devam ediyor. Türkiye’nin dört bir tarafından ticaret için Buldan’a gelen tüccarlar malları çarşı meydanında satarmış. Bu meydanda yer alan ve 17.yüzyılda yapılan Çarşı Camisi’nin etrafını çevreleyen dükkanlar hem tarihi bir değerin görünürlüğünü engelliyor hem de görüntü kirliliği oluşturuyordu.  Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün onayı doğrultusunda yıkım çalışmalarına başladık.  Yıkım çalışmalarının ardından yıpranan bölümler restore edilecek. Böylelikle tarihi Çarşı Camisi’nin görünürlüğünün artması sağlanmış olacak” dedi.

Kültür Ringi Projesinin önemli bir ayağını oluşturan Çarşı Sokak ve Çarşı Meydanı ile ilgili projelerini de paylaşan Başkan Şevik, “Bu bölgede tüccarların konakladığı çok sayıda han bulunurmuş. Alt katında atların üst katlarda tüccarların konakladığı hanlardan yalnızca bir tanesi ayakta kalmış. Burasını da turizme kazandırmak istiyoruz. Meydanda, görüntü kirliği oluşturan iki adet yeni yapı mevcut. Bu binaların kamulaştırılması için karar aldık. O binalar yıkılarak meydana kazandırılacak. Böylelikle tarihi çarşı yeniden eski hareketliliğine kavuşmuş olacak” diye konuştu.

Başkan Şevik, Çarşı Meydanı’nda yapımı tamamlanan süs havuzu çevresinde, meydanın tarihi dokusuna uygun düzenleme yapılacağını belirterek, şunları söyledi: “Havuzun çevresinde düzenleme yapılacak. Üstü ahşap ile kapatılacak. Taş ile ahşabın mükemmel uyumunu burada göreceğiz. Çalışmalar tamamlandığında Tarihi Çarşı Camisi ve meydan ilçe turizmine yeni bir hareketlilik katacak.”