TEKNOFEST’TE ELEKTRİKLİ ARAÇ YARIŞLARI REKABETE SAHNE OLDU

TEKNOFEST’TE ELEKTRİKLİ ARAÇ YARIŞLARI REKABETE SAHNE OLDU

TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında TÜBİTAK tarafından bu yıl 17'ncisi organize edilen Efficiency Challenge (EC) Elektrikli Araç ve ilk kez yapılan Liseler Arası Elektrikli…

TEKNOFEST’TE ELEKTRİKLİ ARAÇ YARIŞLARI REKABETE SAHNE OLDU
TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında TÜBİTAK tarafından bu yıl 17'ncisi organize edilen Efficiency Challenge (EC) Elektrikli Araç ve ilk kez yapılan Liseler Arası Elektrikli Araç yarışlarının son gününde öğrenciler geliştirdikleri arabalarla kıyasıya rekabet etti.
Teknofest'e KARAMAN isimli elektrikli araçlarıyla katılan Çameli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, 15. olmalarına rağmen yarış pistini 1300 whatt/saat ve 9.15 dakika en iyi tur derecesi ile tamamlayarak en iyi pist derecesine imza attılar.
2021 Teknofest EC Elektrikli Araç Yarışları Kocaeli Körfez pistinde yapılan yarışmalara bu yıl 40 takım katılmaya hak kazandı. Yapılan son kontrollerden sonra yarışmalara katılmaya hak kazanan 21 takım arasında yer alan Çameli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 15. olmasına rağmen pist rekorunu kırmayı başardı. Karaman isimli araçlarıyla yarışmalarda büyük ilgi gördü "Eksiklerimizi gördük"
İlk kez katıldıkları Teknofest yarışmalarının kendileri ve öğrencileri için büyük bir tecrübe olduğunu belirten Çameli Gençlik Lideri Tunahan Gencel ve Aracı Proje Yürütücüsü Bilişim Teknolojileri alan öğretmeni Davut Akyol , "Yarışmalara bu yıl 40 takım katılmaya hak kazandı. Buna rağmen yarış alanına gelen 35 takım oldu. Yarışmaya katılacak takımlar teknik kontrollerden 3 gün boyunca 5 hakları olacak şekilde geçirilerek yarıştı, ancak 21 takım yarışmaya çıkabildi.
Akyol : Karaman Çameli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından 2 ayda üretilen 120 km menzili olan saatte 145 km hız yapabilen km'de 4 kuruş yakan Aracımız Körfez Yarışa pistinde virajlar olması ve diğer takımların araçlarının güvenliğini düşünerek saatte 75 km hız yaparak Liseler arası elektrikli araç yarışlarının en hızlı aracı olmuştur. Verimlilik yarışında 64 araba içerisinden tüm rapor süreçlerini, zorlu testleri ve Teknik kontrolleri geçerek ilk 15'e girmiştir. Aracımız yarışlara katılan hiç bir arabaya yapılmayan zorlu testlerde 17 senedir yarış tarihinin en büyük, en güçlü ve en sağlam arabası olduğunu tüm izleyicilerin önünde ispatlamıştır.
Bu yarışma bizim için büyük tecrübe oldu. Öğrencilerimiz buranın atmosferini yaşadı. En büyük kazanım bu. Bundan sonra ki yarışmalara eksiklerimizi gidererek en iyi şekilde hazırlanacağız" dedi.
Denizli Çameli Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Kürşat Yellice, liseler arası en büyük aracı kendilerinin yaptığına işaret ederek, genellikle araçların küçük yapıldığını dile getirdi. Geliştirdikleri aracın aslında 4 kişilik olduğunu vurgulayan Yellice, şu bilgileri verdi: "Aracımızın arka kabinleri de var ama henüz koltukları yok. Aracımız trafiğe çıkabilecek durumda. Bütün kontrolleri, testleri geçtik, her şeyimiz tamam. 650 kiloluk aracımızı 4 ayda yaptık ve 120 bin lira civarına mal ettik. Biz ekibimize inandık, buraya kadar geldik dedi