Tropik Meyve Yetiştiriciliğinde Çeşitlilik Artıyor!

Tropik Meyve Yetiştiriciliğinde Çeşitlilik Artıyor!

Tropik meyve yetiştiriciliğinde Türkiye’nin en çok üretim gerçekleştiren il Antalya olarak dikkat çekmektedir.

Tropik meyvelerin bakımına en çok uygun iklim şartlarını sunan Antalya ve çevresi bu özelliği ile yılın her anında üretim devamlılığını sağlamaktadır. Son zamanlarda incelenen raporlardan da anlaşılacağı gibi tropik meyve yetiştiriciliğinin daha yoğun yapıldığı belirtilmekte.

Sıcak iklim koşullarını seven tropikal meyvelerin en çok Antalya’da yetiştirilmesi yalnız bu bölge ile sınırlı kaldığı anlamına gelmemektedir. Tropik meyve yetiştiriciliğinde farklı bölgelerde de çalışmalar sürdürülmektedir. Çay ve fındık yetiştiriciliğinin en önemli alanları olan Karadeniz bölgesinde kivi yetiştiriciliği de en az diğerleri kadar yoğunlukta üretilmektedir.

Tropik Meyve İthalatından İhracatına Yolculuk Sürüyor!
Geçmiş dönemlerde adı çok bilinmeyen meyveler artık üretimi yapılan meyveler haline gelmektedir. Tüketimi için diğer ülkelerden ithal edilen tropik meyvelerde uygun koşullar sağlandığında üretiminin mümkün olduğunun en önemli kanıtı son dönemde daha fazla çeşidin hasatının yapılır olmasıdır. Geçmiş yıllarda ithal edilen pek çok tropik meyve artık Türkiye sınırlarında uygun alanlarda yetiştirilmektedir. Öncülüğü sıcak iklim koşullarını sağlayan Antalya ve çevresi olmakla birlikte çeşitli bölgelerde farklı tropik meyve yetiştiriciliği yapıldığı görülmektedir. Peki son dönemlerde hangi tropik meyveler yetiştirilmektedir?

 
Türkiye’de En Sık Yetiştirilen Tropik Meyveler Nelerdir?
Sıcak ve ılıman iklim sevmelerinden dolayı her koşula uyum sağlayamayan tropikal meyvelerin her birinin ihtiyaçları farklılık göstermektedir. Bunlara baktığımızda özellikle mineral açısından çok fazla zengin içeriğe sahip çeşitli meyveler olması tüketilmesinde öncelikli olan faktörlerdir. Artık pek çok evde avokado, kivi, ejder meyvesi, ananas tüketilebilir durumda. Meyve raflarına baktığımızda oldukça fazla tropik meyve çeşidi ile karşılaşmak mümkün. Özellikle kivi, avokado ve ananas en çok karşılaşılan meyvelerdir. Sağlıkla beslenmeyi seçenlerin öğünlerinde yer verdiği avokado ile daha çok kişiye ulaşan tropik meyve tüketimi her geçen gün artıyor. Türkiye de gerekli koşulları sağlanıyor ve tropik meyve yetiştiriciliği daha fazla desteklenmektedir.  Bu koşullar altında en çok bilinen tropik meyveler;

Ananas

Muz

Mango

Avokado

Kivi

Kumkuat

Ejder Meyvesi

Yıldız Meyvesi

Karşımıza sıklıkla çıkan meyve çeşitleridir. Bu saydıklarımız yalnızca şu an için en çok bilinen meyveler, bunlara ek olarak adını dahi yeni duyduğumuz farklı meyveler yetiştiriliyor ve bu durum hız kesmeden de devam etmekte. Türkiye’de artık farklı bölgelerde tropik meyve yetiştiriciliği büyük önem kazanmış durumda.