ÜZÜM İHRACATINDA YASAK KALKIYOR

ÜZÜM İHRACATINDA YASAK KALKIYOR

“Üzüm Sezonu İçin Geri Sayım Başladı”

Rusya pazarı üzüm üreticileri için hayati bir öneme sahip. Türkiye’de üzüm ihracatının %95’ini sultani çekirdeksiz kuru üzüm oluşturmaktadır. Sultani Çekirdeksiz üzüm yetiştiriciliğinde de bölgemiz önemli bir yer tutmaktadır. Yaş üzüm ihracatında 2020/2021 piyasa yılında 215 bin tonluk ihracatın %80,8’ini Rusya'ya yapılırken bunu Ukrayna, Belarus, Polonya ve Almanya'nın yer aldığı dört ülke takip etti. Rusya ve Ukrayna'da yaşanan savaşın Alaşehir ve Sarıgöl'deki üzüm üreticilerine yansımasının olumlu veya olumsuz yansımları önümüzdeki günlerde netlik kazanmaya başlayacak. Rusya tarafından gelen olumlu haberler ise üzüm üreticileri tarafından sevinçle karşılandı.
İhracatçı kanadında heyecanlı bekleyiş sürerken, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, Rusya’dan Antalya’ya gelen heyetin seralarda, paketleme tesislerinde, laboratuvarda ve kamu kurumlarında çalışmalar gerçekleştirdiğini bildirdi. Başkan Çavuşoğlu, “Rusya Hayvan ve Bitki Karantina Servisi Rosselkhoznadzor’un Başkan Yardımcısı Karmazin Anton Pavlovich önderliğindeki heyet 4 Nisan Pazartesi günü Antalya’ya geldi ve sahada çalışmalar yapmaya başladı” diye konuştu.
“Üzüm Sezonu İçin Geri Sayım Başladı”
Üzüm, domates, biber, kabak, patlıcan, nar, biber, greyfurt ve portakalda yasağın kalktığının Rusya tarafından dile getirildiğini ifade eden Başkan Çavuşoğlu, “Antalya’da çalışmalar gerçekleştiren Rus heyet ile görüşmeler gerçekleştirdik. Rus heyeti, yasağın tüm yaş meyve sebze ürünlerinde kaldırıldığını açıkladı. Konuyla ilgili resmi yazının Rusya tarafından ülkemize gönderildiğini bildirdiler. Rusya’dan yasağın kalktığına dair resmi yazının gelmesi yaş meyve sebze ihracatçılarımızda büyük heyecan oluşturdu ve beklentileri artırdı” dedi.
Batı Akdenizli yaş meyve sebze ihracatçılarının Türkiye’den Rusya’ya yaş meyve sebze ihracatı gerçekleştirmenin önünü açacak resmi yazıyı beklediklerini kaydeden Başkan Çavuşoğlu, “Türkiye’den Rusya’ya yaş meyve sebze ihracatının önünü açacak resmi yazının kısa süre içerisinde gelmesini bekliyoruz. Sebze üretiminde yayla sezonu için geri sayım başladı. Üzüm, incir, kiraz, şeftali sezonu için de geri sayım başladı. İhracat bağlantıları için her gün çok ama çok önemli. İnşallah ihracatın önündeki engeller kalkar ve sektör eski günlerine geri döner “ diye konuştu.